Gå videre til innhold
Bli med på refleksdagen

Blogginnlegg -

Bli med på refleksdagen

Torsdag 15. oktober 2015 arrangerer Trygg Trafikk Refleksdagen for 10. gang, med hovedmål om å øke bruken av refleks og redusere antallet fotgjengerulykker.

Hvert år velges en kunstner ut til å designe spesielle reflekser til den internasjonale refleksdagen i oktober. Tidligere har kunstnere som Unni Askeland og Nicolay Aamodt bidratt med sine kunstneriske ferdigheter.

I år er refleksene designet av gruppen Apparatjik som består av Magne Furuholmen, Martin Terefe, Jonas Bjerre i Mew og Guy Berryman i Coldplay. Sesongens reflekser er formet som medaljer, og Trygg Trafikk ønsker derfor å ha landets største medaljeutdeling 15. oktober.

Årets designreflekser kan kjøpes hos Reflexprodukter Norge, sammen med de vanlige refleksene. Her får du tak i alt fra vester til nøkkelringer, som er med på å øke din synlighet når du som fotgjenger eller syklist er ute i trafikken. Norge er som kjent et mørkt land om vinteren, og derfor er det viktig at man gjør det lille ekstra for å holde seg synlig for bilistene.

Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent og er nødvendig til tross for gatebelysning. Den synlige refleksen bør henge i knehøyde for mest mulig synlighet, altså er både vest, strips og hengende refleks svært effektivt. Etter flere år med arbeid for bevisstgjøring rundt fotgjengernes synlighet, opplyser Trygg Trafikk om at 32 prosent av voksne i dag bruker refleks.

Forskjell på 8 sekunder

Dersom du bruker refleks har du muligheten til å gi bilisten hele 8 sekunder ekstra å reagere på. De fleste har kjørt bil en sen kveld der mørket faller på, og sett et dyr eller en fotgjenger gå langs med eller krysse veien, og det er enkelt å skjønne at 2 sekunder er en svært kort reaksjonstid.

Ifølge Trygg Trafikk sin undersøkelse for refleksbruk i 2014 er flere flinke til å bruke refleks på landeveier som generelt sett er dårligere opplyst. I byene er det derimot få som tar på seg refleksen, og mange tror gatelysene er gode nok for sikten. Det er likevel slik at de fleste påkjørsler av fotgjengere skjer i byene, spesielt når fotgjengeren skal krysse gaten. I tillegg til mørket vil også værforholdene påvirke sikten. Det er viktig å huske på at fotgjengeren oftest ser bilen bedre enn bilen ser fotgjengeren.

Nord og vest er best

Undersøkelsen fra Trygg Trafikk avdekker også store forskjeller i refleksbruk på landsbasis:

  • Nord: 43 prosent (Nordland, Troms, Finnmark)
  • Vest: 34 prosent (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane)
  • Øst: 31 prosent (Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland)
  • Midt: 28 prosent (Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag)
  • Sør: 27 prosent (Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder)

Tall fra Trygg Trafikk estimerer at det gjennomsnittlig dør mellom 20 og 25 fotgjengere hvert år og rundt 620 mennesker blir hardt eller lettere skadet på grunn av påkjørsler. Man antar at en stor del av disse ulykkene skjer på kveldstid på grunn av dårligere sikt.

Husk også at du som sjåfør kan unngå uhell ved å sørge for at bilen er i god stand, uten steinsprut, riper og sprekker som virker forstyrrende. Hurtigruta Carglass markerer refleksdagen på flere lokale bensinstasjoner og selvsagt på verkstedene. Stikk innom en av våre avdelinger og skaff deg en av våre «slap wraps» imens du fikser ruta.

Emner

Kategorier

Kontakter

Bente Birkeland

Bente Birkeland

Pressekontakt Markedssjef 48106000
Betina Berg

Betina Berg

Pressekontakt Markedsmedarbeider